lauantai 15. huhtikuuta 2017

Vegaaninen kulitsa

Meillä on jo vuosia ollut tapana leipoa lankalauantaina venäläisen keittiön pääsiäisherkkua, kulitsaa.
Tänä vuonna teimme siitä vegaanisen versio, jotta yksi ja sama pulla sopisi kaikille ruokailijoille.


Kulitsamme letityksen loihtii aina vanhin tyttäreni ikivanhan karjalaisen letitystavan mukaan.

Monet ortodoksit tekevät kulitsan päälle kirjaimet XB -  ne tulevat venäjänkielen sanoista Xpuctoc Bockpece, mikä tarkoittaa "Kristus on ylösnoussut". Usein näkee myös kirjaimet XP, mikä tarkoittaa samaa roomalaisen varhaiskristillisen perinteen mukaan.



Vegaaninen kulitsa

6 dl kauramaitoa
50 g hiivaa 
2 dl sokeria 
1 rkl vaniljasokeria 
2 rkl kardemummaa
1 sitruunan raastettu kuori
2 dl rypsiöljyä
n. 14 dl spettisihtijauhoja (+ vähän leivontaan)
1 dl mantelirouhetta
1 dl rusinoita

Voiteluun:
kasvirasvalevitettä

Pinnalle:
raesokeria ja mantelirouhetta

Lämmitä kauramaito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Lisää kardemumma, sitruunankuori, vaniljasokeri ja sokeri. Alusta joukkoon jauhot ja öljy vuorotellen. Kohtoa taikinaa kaksikertaiseksi liinan alla lämpöisessä paikassa. Jaa kohonnut taikina kahteen osaan. Sekoita toiseen osaan rusinat ja mantelirouhe ja tee siitä pieni leipämäinen pulla keskelle. Tee toisesta osasta letit pullan ympärille ja koritelu päälle.


Voitele lopuksi kulista sulalla kasvirasvalevitteellä ja ripottele pinnalle raesokeria ja mantelirouhetta. Paista 175 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.
Jos haluat leipoa perinteisen, maito- ja munapohjaisen kulitsan, löydät reseptin tästä.



Tarjoile kulitsa pashan kera.

Terveisin, 



Ei kommentteja: