perjantai 8. heinäkuuta 2016

Raparperi-marenkitortun paluu

Otin pari vuotta sitten blogini resepteihin tulleen raparperi-marenkitortun uudelleen tarkasteluun.
Ja tein sen taas!
Ystäväni toi vieraakseni kaksi amerikkalaista pariskuntaa ja halusin tarjota heille jotain suomalaista. Mansikoita vieraat olivat Suomen vierailullaan napsineet jo litrakaupalla ja halusin löytää jonkin toisen kausiherkun. Makeaan marenkikuoreen kätkeytynyt kotipihojen kirpeä raparperi osoittautui loistovalinnaksi. Piirakka jaettiin amerikkalaisittain tasan ja nautitiin viimeistä suupalaa myöten.

Raparperi-marenkitorttu

Kaurahiutalepohja
125 g voita
1 rkl vaniljasokeria
1,5 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja

Raparperitäyte
300 g raparperia pilkottuna
0,5-1dl ruokosokeria
1/2 dl vettä
4 kananmunan keltuaista
 3 rkl maissitärkkelystä
1 rkl sitruunamehua

Marenki
4 kananmunan valkuaista
1,5 dl sokeria

Sekoita voi ja kuivat aineet murumaiseksi taikinaksi. 
Painele piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Kypsennä uunissa 200 asteessa 10-15 minuuttia.

Keitä  noin 5 minuuttia kuorittuja ja paloiteltuja raparpereja ruokosokerilla maustetussa vedessä.
Anna jäähtyä. Lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella.
Keitä seosta vielä hetki liedellä.

Vatkaa marenkia varten valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
Kun käännät kulhon ylösalaisin seoksen tulisi pysyä siinä.

Kaada raparperitäyte esipaistetun piirakkapohjan päälle. Nostele lusikalla varovasti päälle marenkiseosta. Paista vielä noin 8-10 minuuttia, kunnes marenki saa kauniin värin.



Terveisin,

Ei kommentteja: