Tänään kokkasin espanjalaisia kylmiä keittoja ja tarjoilin ne Hieronymuksen kunniaksi Pradosta ostetuista "Maallisten ilojen puutarha" -kulhoista. Koiramaisella otuksella somistettu vihreä keittokulho sopi minttuisen kurkkukeiton tarjoiluun.
Hunajainen minttu-kurkkukeitto
(2-3 annosta)
1 keskikokoinen kurkku
5 dl hunajajogurttia
(tai maustamatonta luonnonjogurttia ja
1/2 dl juoksevaa hunajaa)
(tai maustamatonta luonnonjogurttia ja
1/2 dl juoksevaa hunajaa)
1 valkosipulin kynsi
iso kourallinen tuoretta minttua
1 limetin mehu
mustapippuria myllystä
(ripaus sormisuolaa)
Huuhtele ja pilko kurkku. Lisää joukkoon jogurtti ja muut ainekset. Sekoita tasaiseksi keitoksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Kaada tarjoilukulhoihin ja koristele mintulla. Nauti viileänä.
Punainen liskokulho puolestaan tuntui luontevalta valinnalta punasävyiseen,
tomaattipohjaiseen gazpachoon.
Kylmä Gazpacho-keitto:
2 viipaletta vaaleaa leipää (saa olla kuivahkoa)
1 kurkku
1 punainen paprika
2 rasiaa (250 g) maukkaita miniluumutomaatteja
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
mustapippuria myllystä
Pilko ainekset ja sekoita ne keskenään sauvasekoittimella. Rouhi päälle mustapippuria.
Viilennä keitto kylmäksi jääkaapissa.
Jotenkin tämä tuntui ajankohtaiselta, sillä uutisissa on kesän aikana näyttävästi tuotu esiin 1500-luvun flaamilaisen taiteen mestarin, Hieronymus Boschin juhlavuotta. Taiteilijan kuolemasta on tänä vuonna kulunut 500 vuotta. Madridin Prado-taidemuseossa on nyt esillä Boschin kaikkien aikojen merkittävin kokoelma. Taiteilijan tunnetuin teos on kolmiosainen, puupaneelille maalattu
Terveisin,
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti