lauantai 20. kesäkuuta 2015

Juhannuksen ohrarieska savolaiseen tapaan

Savolainen ohrarieska on maakunnan perinteikäs kesäherkku. Tyypillisesti sitä nautitaan juhannuspöydässä, mutta se sopii kaikkien kesäjuhlien tarjoiluun.


Minun lapsuuteni juhannusrieskan juuret voitiin johtaa tiettyyn virtasalmelaiseen myllyyn, joista ohrasuurimot haettiin. Tänä päivänä käytän rikouttuja ohrasuurimoita, jotka hautuvat yön yli piimässä.


Juhannuksen orharieska savolaiseen tapaan


1 l piimää
1/2 l maitoa
5 dl rikottuja ohrasuurimoita
1 kananmuna
1 dl vehnä- tai spelttijauhoja
1 tl suolaa
50 g voita uunipellille
 
Sekoita piimä ja 2 dl maitoa ja lisää joukkoon ohrasuurimot. Anna seista yön yli. 
Lisää aamulla 3 dl maitoa sekä muna ja jauhot. Mausta suolalla. 
Sulata voi uunipellillä ja kaada taikina pellille siten, että ohrajyvät jakautuvat tasaisesti. 
Paista 250 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskettunut. 
Tarjoile munavoin kera.
 


Munavoi

6 kananmunaa
50-75 g normalisuolaista voita

Keitä kananmunat kypsiksi. 
Murskaa keitetyt muna haarukalla ja sekoita joukkoon pehmeää voita. 


Juhannusrieska nautitaan hyvällä mielellä ystävien tai sukulaiten seurassa.





Terveisin,

Ei kommentteja: