keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Kasviruokapäivän punajuurissa hehkuu syksyn ruska

KASVISRUOKAA
Supisuomalainen voimajuures punajuuri pärjää hyvin superfood-keskustelussa. Olkoon se siis kasvisruokapäivän raaka-aine! Punajuuressa hehkuu syksyn ruska, mutta sitä voi käyttää ympäri vuoden.

Onni on, että punajuuresta on tullut trendikäs raaka-aine eikä sitä enää tarvitse nauttia vain etikkaan säilöttynä mummon perinneherkkuna. Ilolla olen pannut merkille, että punajuuri maistuu myös nuorisolle, kun sen oikein tarjoilee. 

Tässäpä kaksi suosikkereseptiäni: punajuurikeitto ja paahdetut punajuuret.



Punajuuri sisältää monipuolisesti kivennäisaineita: kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä. Vitamiinejakin löytyy: A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja, erityisesti folaattia, joka vaikuttaa suotuisasti punasolujen uusiutumiseen ja aineenvaihduntaan. Myös punajuuren kuitu on arvokasta.



Punajuurikeitto on tilanteen mukaan loistava alkuruoka, terveellinen lounas tai 
vähäkalorinen dieettikeitto. 


Yrteistä basilika, timjami ja rosmariini ovat punajuuren ystäviä.


Punajuurikeitto

500 g tuoreita punajuuria
250 g keltasipuleita
7,5 dl vähäsuolaista kasvilientä
2 dl soija- tai ruokakermaa (ruokavalion mukaan)
1/2 nippua basilikaa ja timjamia
mustapippuria

Kuori sipulit ja punajuuret ja pilko ne kuumaan kasvisliemeen. Lisää tuoreet yrtit joukkoon ja keitä kypsäksi. Hienonna sauvasekoittimella. Lisää joukkoon kerma ja mausta mustapippurilla. Tarkista maku.





Paahdetut punajuuret

1 kg tuoreita punajuuria
4 valkosipulin kynttä
3 rosmariinin oksaa
oliiviöljyä
mustapippuria myllystä
sormisuolaa

Kuori ja pilko punajuuret uunivuokaan. Lisää joukkoon murskatut valkosipulinkynnet ja rosmariininoksat. Kaada päälle tilkka oliiviöljyä ja sekoita. Rouhi päälle mustapippuria ja halutessasi ripottele vähän sormisuolaa. Paahda uunissa kypsäksi 200 asteessa.



Terveisin,

Ei kommentteja: