torstai 22. toukokuuta 2014

Maistelussa italialaisia herkkujuustoja ja viinejä

MAISTIAISET


Osallistuin Juustopöytä ry:n järjestämään italialaiseen iltaan ja opin paljon uutta saapasmaan upeasta juustokulttuurista. Tilaisuudessa oli myös mahdollisuus maistaa juustoharvinaisuuksia ja -erikoisuuksia ja niihin valittuja viinejä.

Tarjottimelle oli koottu pehmeän täyteläistä Caciottaa (kuvassa vasemmalla oleva pehmeä juusto), Alppiseuduilta kotoisin olevaa lehmänmaidosta tehtyä Toma Piemontesea (D.O.P), lampaanmaidosta tehtyä Pecorino Gran cru:ta, harvinaista Fromaggio di Fossaa (D.O.P) sekä savustettua Provolone Affumicatoa (kuvassa tumma kuori).

 
Viinit oli valittu siten, että ne sopivat kaikkien juustojen kanssa. Yhdistelmät olivat yllättäviä: rose kuohuviiniä, kuplivaa Lambrusco punaviiniä, aromaattista Gewürztramineria toscanalaista Chiantia ja venetsialaista roséviiniä ja ripasso punaviiniä... Autolla liikkuminen osoitti huonoa tilannetajua, mutta suutuntuman saattoi silti saada.
 
Kotiin päätyivät palat poikkeuksellisen aromikasta savustettua Provolone Affumicatoa ja heinillä vuoratuissa maakuopissa kypsennettyä Fromaggio di Fossaa (D.O.P).


Kaikki maistatuksessa olleet viinit olivat Alkon listoilla. Kotimauksi päätyi Italian merkittävimpiin kuohuviinibrändeihin kuuluvat Rotari, joka tunnetaan laadultaan monen shampanjan haastajana.

Viini valmistetaan shampanjamenetelmällä myöskin Pinot Noir ja Chardonnay rypäleistä. Keväisen vaaleanpunainen versio oli koko nimeltään Rotari Rosé Brut 2009, Nosio, Doc Trento, Trento-Alto Adige.


Alla  vielä video Italiassakin harvinaisen Fromaggio di Fossan mielenkiintoisesta valmistusprosessista. Juustot laitetaan puuvillapusseissa kypsymään heinillä vuorattuihin maakuoppiin. Jokainen tuottaja merkkaa pussinsa omilla tunnuksillaan ja yhdessä kuopassa kypsyvät kerralla koko kyläyhteisön tuotokset. Valmiiden juustojen tuottamat tuoksut ovat voimakkaita, jopa vaarallisen vahvoja. Kuopan avaukseen ei saa ryhtyä yksin.
 
Kuoppasäilytys on otettu historian saatossa käyttöön, koska sen on huomattu olevan hyvä tapa säilyttää juustoja Italian ilmasto-olosuhteissa. Lisäksi se on oivallisella tavalla suojannut kyläläisten arvokkaat ja elintärkeät ruokavarastot erilaisten tunkeilijoiden hyökkäysten aikana.

 

 

Terveisin,
 

Ei kommentteja: