keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Twisted Street Kitchen ja Som Tam -papaijasalaatti

THAIRUOKAA


Tapasin ystävätärtäni töiden jälkeen Helsingin Kampissa. Halusimme vaihtaa kuulumiset rennosti ja samalla napostella pientä iltapalaa. Päätimme kokeilla kummankin kulkureitin varrella sopivasti olevaa, pientä ja hullunkurista ravintolaa: Twisted Street Kitchen.


Ravintola keskittyy tarjoilemaan Thaimaan katukeittiöstä napattuja herkkuja. Annoksissa on reilusti makua ja mausteita, vaikkakin ne on mukautettu suomalaisille sopiviksi. Liekit eivät nouse suusta eikä kurkku pala karrelle:).
Meillä oli tuuria, sillä ravintolan kahdeksan pöytäpaikkaa täyttyvät nopeasti. Ehkä onnemme oli kello viiden tapaaminen. Tosin talon antimia olisi myös saanut mukaan lunch boxiin.


Valitsin herkullisen mausteisen curryn, jossa oli pitkään hautunutta "nythökanaa" kardemumman, chilin ja tähtianiksen ryydittämänä. Kookosmaidossa oli hautunut kypsäksi myös kurpitsa.

Toinen valintani oli Som Tam - raikas, keskitulinen papaijasalaatti Pohjois-Thaimaasta. Sen pääraaka-aine on vihreä papaija ja se syntyy nuijimalla raaka-aineet kasaan suuressa morttelissa.



Kotona löysin thaikeittokirjastani myös kokeilemisen arvoisen reseptin:

Som Tam - thaimaalainen papaijasalaatti

(2 annosta)
3 valkosipulinkynttä
5 vihreää Thai-chiliä (bird's eye)
1 rkl kuivattuja katkarapuja
1 rkl paahdettuja maapähkinöitä
1,5 tl ruskeaa palmusokeria
1,5 rkl kalakastiketta
1,5 tl limemehua
2 kirsikkatomaattia halkaistuna
1 dl vihreitä papuja (leikattuna parin sentin pätkiksi)
200 g vihreää papaijaa (kuorittuna ja raastettuna ohuiksi suikaleiksi)
2 jättikatkarapua (kuorittuna)
Hakkaa valkosipulit ja chilit morttelissa pieniksi. Lisää kuivatut katkaravut ja pähkinät ja hakkaa hienoksi tahnaksi. Lisää joukkoon palmusokeri, kalakastike ja limemehu. Lisää  pavut ja tomaatit. Kaada kulhoon. Kumoa papaijasuilakeet mortteliin ja hakkaa niitä. Sekoita lopuksi salaatin joukkoon. Koristele keitetyillä katkaravuilla.
(Salaattiin voi käyttää myös porkkanaa. Ja vihreän papaijan voi korvata valkokaalilla.)



Twisted ei tarjoile jälkiruokia, kahvia tai teetä. Päätämme nauttia kupilliset naapurissa olevassa Kawa-kahvilassa.

Terveisin,

Ei kommentteja: