maanantai 10. joulukuuta 2012

Hurmaavat suomalaiset lakkiaiskakut

LAKKIAISBUFFET

Kummityttöni lakkiaisbuffet oli taitelijoiden taidonnäyte. Kaikki oli valmistettu itse ja somistettu sankarittaren maailmaan sopivasti. Tarjoilussa oli myös cross-kitchen tunnelmaa. Suolapaloissa näkyivät päivänsankarin puoliksi azerbaitzanilaiset juuret. Juhlakakut ja pikkuleivät oli taas leivottu suomalaisen mummin reseptien mukaan.

 
Tarjolla oli valkoinen, sitruunalla maustettu täytekakku, josta oli leivottu myös gluteeniton vaihtoehto. Tuore pinkki ruusu koristi upeasti kakkua ja yhdisti sen taiteilija Kristiina Leinon kukkatauluun, joka oli tuotu vanhaan pappilaan vartavasten kahvipöytää koristamaan. 


Toinen hurmaava kakku oli marenkinen ja mokalta maistuva Britakakku.

 

Britakakku

Pohja:
125 g voita
1 dl sokeria
2 keltuaista
1 dl maitoa
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
 
Vaahdota rasva ja sokeri. Vatkaa joukkoon keltuaiset yksi kerrallaan. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Voitele leivinpaperi. Levitä taikina sen päälle uunipannun kokoiseksi levyksi.
 
Pinnalle pähkinämarenki:
3 valkuaista
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
50 g jauhettua hasselpähkinää
 
Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja vatkaa sokerit vähitellen joukkoon  ja lisää lopuksi pähkinäjauhe. Kun seos on jäykkää, levitä se pohjataikinan päälle. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia, kunnes marenki on kauniin vaaleanruskeaa. Anna jäähtyä.

Mokkakerma täytteeksi:
3 dl kuohukermaa
3 rkl tomusokeria
3 rkl vahvaa espressokahvia

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta tomusokerilla ja kahvilla.

Kakun kokoaminen
Täytä kakku vasta juuri ennen tarjoilua, jolloin marengin rapeus säilyy.
Puolita jäähtynyt kakkulevy. Nosta toinen puolikas tarjoiluvadille.
 Levitä päälle mokkakerma. Nosta toinen kakkulevy päälle.
 

Terveisin,
 
 

Ei kommentteja: