maanantai 5. marraskuuta 2012

Maanantain Moussaka

ARKIRUOKAA


Munakoiso, kanelilla ja valkosipulilla maustettu tomaattinen paistijauheliha ja muskotilla säväytetty juustokastike. Siinäpä moussakan makumaailma yksinkertaisuudessaan. Herkulliseksi hautuva uuniherkku tuoksuu ja maistuu. Se on helppo ja hyvä arkiruoka.

Pienet ja miedot munakoisot sopivat moussakaan. Niitä ei tarvitse "itkettää" suolakäsittelyllä kitkerän maun poistamiseksi.  Stockamannin herkusta löytämäni raidalliset munakoisot olivat erityisen herkullisia. Jos käytät isoja munakoisoja, asettele viipaleet hetkeksi kahteen kerrokseen leivinpaperille ja ripottele niiden pinnalle ja väliin suolaa. Anna seista hetki ja pyyhi viipaleiden pinnalle noussut neste pois talouspaperilla.
 

 
Tuoreet valkosipulit pursuavat makua. Perunoiksi kannattaa ehdottomasti valita jauhoisia perunoita, jotka pehmenevät uunissa samaan tahtiin munakoisojen kanssa.
 

 
Moussaka
(4-6 hengelle)
 
2 munakoisoa (n. 600 g)
2-3 jauhoista perunaa
 
Jauhelihaseos
400 g paistijauhelihaa
2 sipulia
voita paistamiseen
2-3 valkosipulin kynttä
1 tlk Luomu tomaattimurskaa
mustapippuria rouhittuna myllystä
1 tl kanelia
(suolaa)
 
Juustokastike
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl kevytmaitoa
1 tl mustottia
150 g kevyttä juustoraastetta
 
 Leikkaa munakoisot ja perunat ohuiksi viipaleiksi. Paista jauheliha ja hienonnettu sipuli voissa ja mausta pippurilla, kanelilla ja maun mukaan suolalla.  Lisää hienonnettu valkosipuli ja tomaattimurska. Lado munakoiso- ja perunaviipaleet kerroksittain jauhelihaseoksen kanssa uunivuokaan.

Vispaa maito ja jauhot tasaiseksi kastikkeeksi ja anna kiehua pari minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon  juustoraaste vähitellen ja samalla sekoittaen. Mausta muskotilla. Kaada kastike tasaisesti uunivuokaan moussaka-ainesten päälle. Paista  200 asteessa  noin 45 minuuttia. Peitä vuoka alumiinifoliolla, jos pinta alkaa tummeta liikaa.
 
 
Terveisin, 
 

Ei kommentteja: