lauantai 7. huhtikuuta 2012

Pääsiäisperinteiden pasha ja kultisa

LANKALAUANTAINA


Keittiössä alkoi kuhina jo aikaisin. Noudatamme pääsiäisperinnettä ja syömme juhla-aterian ensi yönä. Sitä varten keittöön on organisoitu tietty marssijärjestys, jotta kaikki ehditään samaan valmiiksi.

Aamu alkoi pashan valmistuksella, sillä pashan täytyy valua vähintään puoli vuorokautta puisessa muotissaan, jotta sen voi asettaa kauniisti tarjolle. Tänä vuonna otin taas käyttöön lapsuudessani talteen ottamani reseptin.



Pääsiäispasha

500 g maitorahkaa
3 munankeltuaista
2 dl sokeria
100 g voita
2 dl kuohukermaa
vanilliinisokeria
1 dl silputtuja rusinoita
1/2 dl mantelirouhetta
(suureen puumuottiin tarvitaan kaksi annosta)

Vatkaa keltuaiset ja sokeri kattilan pohjalla kuohkeaksi. Lisää rahka, pehmeä voi ja kerma. Kuumenna aineksia koko ajan sekoittaen lähes kiehumapisteeseen  ja pidä seosta tässä lämpötilassa noin 5 min. Seosta ei saa päästää kiehumaan, sillä silloin se juoksettuu ja muuttuu rakeiseksi.
Jäädytä seos ja lisää siihen rusinat ja mantelirouhe sekä vanilliinisokeri. Kaada seos sideharsolla vuorattuun pashamuottiin. Pane päälle kevyt painos ja seisota jääkaapissa vähintään puoli vuorokautta. Kumoa pasha tarjoiluvadille. Koristele pääsiäismunilla ja laita halutessasi päälle punainen tuore ruusu.


Seuraavaksi oli vuorossa kultisa eli pääsiäisvehnänen. Vanhin tyttäreni on erikoistunut sen letitykseen. Hän osaa aina loihtia kauniin lopputuloksen ikivanhan karjalaisen letitystavan kanssa.


Kulitsa

3 dl maitoa
20 g hiivaa
1 tl kardemummaa
1 sitruunan raastettu kuori
3 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
n. 10 dl vehnäjauhoja
50 g voita
1 dl rusinoita
1 dl mantelirouhetta
(kuvan kulitsassa 2 taikina-annosta)

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiivat. Lisää kardemumma, sitruunankuori, sokeri ja munat. Alusta joukkoon jauhot ja lisää lopuksi sulatettu voi. Kohtoa taikinaa kaksikertaiseksi liinan alla lämpöisessä paikassa. Jaa kohonnyt taikina kahteen osaan. Sekoita toiseen osaan rusinat ja mantelirouhe ja tee siitä pieni leipämäinen pulla keskelle. Tee toisesta osasta letit pullan ympärille.

Muotoile halutessasi päälle kirjaimet XB -  ne tulevat venäjänkielen sanoista Xpuctoc bockpece, mikä tarkoittaa "Kristus on ylösnoussut". Tällä kertaa tyttäreni valitsi symboliksi XP, mikä tarkoittaa samaa roomalaisen varhaiskristillisen perinteen mukaan.

Voitele lopuksi kulista kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria ja mantelirouhetta. Paista 175 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

Terveisin,




2 kommenttia:

Marjatta kirjoitti...

Lähes samat aineet ja määrät olivat täälläkin pashassa ja kulitsassa. Meillä niitä syödään huomenissa tyttären perheen kanssa.

Pääsiäisen iloa ja kauneutta!

Marja B. kirjoitti...

Hauskaa! Iloa ja kauneutta tosiaan. Nautitaan lomasta ja juhlasta läheisten kanssa.